Assalamualaikum.
Tak sangka kan, dah 16 hari kita puasa.
Dah setengah bulan, tapi rasa kejabb je dah nak raya.
Baju raya? saya tak beli pon lagi.
Tak tau la nak beli ke tak nak.
Bukannya apa, saya ni bukan pergi beraya ke mana sangat pun.
Duduk rumah je lebih.
Tapi untuk si kenit Maira, harus beli yer.
1st time nak raya ni, kan maira kan?
Ok, layan cookies yang saya godek dari rumah kak umi@home sweet home ni.
Lembut, lemak, gebu.
Cair di mulut gitu kekdahnya.
Ok. Meh kongsi resepi copy and paste dari rumah kak Umi.
Resepi ini senang, tapi pakai sukatan zaman tok nenek dolu-dolu yer.
.sebelum dibakar.
Bahan-bahan:
. 3 tin susu kecil tepung gandum.
. 1/4 tin susu kecil tepung ubi
. 1 biji kuning telur
. 1 sudu kecil esen vanilla
. 250g mentega/ secukupnya untuk digaul hingga adunan lembut
. Gula halus - digaul selepas bakar.
Cara-cara:
. Ayak tepung gandum bersama tepung ubi dan letakkan dalam mangkuk besar
. Pukul kuning telur bersama esen vanilla. Tuangkan dalam campuran tepung tadi
. Uli adunan dengan mentega sehingga lembut dan boleh dicanai
. canai lebih kurang 1/2 cm dan terap dengan acuan
. Bakar pada suhu 175 C selama 10-12 minit. Jangan bakar terlalu garing. Cukup sekadar kuning supaya biskut lembut dan gebu.
. Gaulkan dengan gula halus.
.ini la rupanya selepas dibako.
.hehe.lemak berkrim ni.
Tak sangka kan, dah 16 hari kita puasa.
Dah setengah bulan, tapi rasa kejabb je dah nak raya.
Baju raya? saya tak beli pon lagi.
Tak tau la nak beli ke tak nak.
Bukannya apa, saya ni bukan pergi beraya ke mana sangat pun.
Duduk rumah je lebih.
Tapi untuk si kenit Maira, harus beli yer.
1st time nak raya ni, kan maira kan?
Ok, layan cookies yang saya godek dari rumah kak umi@home sweet home ni.
Lembut, lemak, gebu.
Cair di mulut gitu kekdahnya.
Ok. Meh kongsi resepi copy and paste dari rumah kak Umi.
Resepi ini senang, tapi pakai sukatan zaman tok nenek dolu-dolu yer.
.sebelum dibakar.
Bahan-bahan:
. 3 tin susu kecil tepung gandum.
. 1/4 tin susu kecil tepung ubi
. 1 biji kuning telur
. 1 sudu kecil esen vanilla
. 250g mentega/ secukupnya untuk digaul hingga adunan lembut
. Gula halus - digaul selepas bakar.
Cara-cara:
. Ayak tepung gandum bersama tepung ubi dan letakkan dalam mangkuk besar
. Pukul kuning telur bersama esen vanilla. Tuangkan dalam campuran tepung tadi
. Uli adunan dengan mentega sehingga lembut dan boleh dicanai
. canai lebih kurang 1/2 cm dan terap dengan acuan
. Bakar pada suhu 175 C selama 10-12 minit. Jangan bakar terlalu garing. Cukup sekadar kuning supaya biskut lembut dan gebu.
. Gaulkan dengan gula halus.
.ini la rupanya selepas dibako.
.hehe.lemak berkrim ni.
No comments:
Post a Comment