our endless love

Daisypath Anniversary Years Ticker

Friday, November 15, 2013

Resepi: Kerabu daun salom.

Assalamualaikum wrt. Hi peeps! 

Lamanya la tak post resepi dekat sini kan? Biasa la kan..Aku ni bukannya rajin sangat. Haha. Hari ni first time try kerabu daun salom ni. Aku tak tahu la orang lain panggil ni daun ape. Salon ke salom. Biasa kalau orang buat nasi ulam ada la daun ni jadi ulamnye..

Resepi mudah, lagi gojes makan sampai tak cukup sepinggan kerabu ni. huehehee..Kalau dasar pelahap letak la ape pon, confirm habis. Resepi diambil dari ibu mentua. Dah dua tiga kali juga buat kerabu, tapi kerabu pucuk paku, bukan daun salom. Ini kerabu daun salom. Jom kongsi resepi. Kalau rajin, boleh cuba. Gerenti ulang lagi lepas makan nanti.



Bahan-bahan: 
Seikat daun salom
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus
Segenggam ikan bilis - ditumbuk halus.
2 biji bawang merah - dihiris
1 sudu besar kerisik.
Sedikit garam.


Cara-cara: 
Daun salom di bersihkan dan diracik halus. Ketepikan.
Gaul lada hitam, ikan bilis, bawang merah, kerisik dan garam hingga sebati.
Masukan ke dalam mangkuk yang berisi daun salom tadi dan gaul sebati.
Rasa dan sedia dihidang.

 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...