our endless love

Daisypath Anniversary Years Ticker

Wednesday, June 20, 2012

Resepi: Pau Lembut dan Gebu


Assalamualaikum wrt. Hi peeps!

Lamanya la tak kongsi resepi kan? Meh sini nak share resepi yang di ambil dari blog orang lain. Seriously dah lupa blog siapa sebab kebanyakan orang ramai dah cuba resepi pau yang lembut gebu gebas ni. Lets go check it!!




Bahan:
300g tepung gandum/ tepung pau
6g yis ~ (1 sudu kecil)
18g shortening/ lemak sayur ~ (3 sudu  kecil)
6g baking powder ~ (1 sudu kecil)
162g air
sedikit garam
30g gula - aku bubuh 1 sudu besar gula
 

Cara:
Masukan tepung, garam, dan baking powder kedalam bekas. Gaul rata. Ketepikan
Dalam bekas lain, campurkan air, yis dan gula. Kacau sehingga gula larut.
Campurkan bahan-bahan diatas. Uli sehinga licin.
Masukan lemak sayur/shortening. Uli sehingga licin.
Rehatkan doh selama 30 minit. Doh akan naik 2x ganda.
Tekan-tekan utk mengeluarkan angin. Bahagikan doh kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
Rehatkan 10 minit.
Ambil doh tadi dan canaikan. Isikan inti kegemaran di tengah doh pau tadi. Tutup kemas.
Bila dah siap, rehatkan selama 5-10minit. Biarkan doh naik sedikit.
Kukus dengan api yang kuat selama 15-20 minit.
Siap.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...