our endless love

Daisypath Anniversary Years Ticker

Tuesday, November 22, 2011

Apam Beras


Assalamualaikum wrt & hi peeps!


2-3 hari duduk termenung. Akhirnya hari ni keputusan keluar. What a very unfortunately hubby tak dapat sign off dekat Singapore ni. Yay! Y_Y  What a drama? Terpaksa la kan. Kerja dengan orang, kena la ikut orang. So, terpaksa la bersabar another 1 month. Insyaallah. Kalau lebih, kena la lebih sabar. Takkan nak suruh hubby jump off Bakawali pulak kan? Gilos ape?


Semalam tiba-tiba rasa teringin nak makan kuih. Hari tu ada ambil resepi apam beras dari SINI. So mengapam la semalam. Apamnya Alhamdulillah menjadi dan sedap. Yum-yum. Hehee. Hubby tak dapat balik nak sedih terus tak guna jugak kan? Better serah je pada Allah. Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. Sematkan dalam hati ada hikmahnya hubby tak dapat off dekat Singapore ni. Mana tahu kan kot-kot ade hal-hal menarik ke bila hubby turun nanti kan? kan? Be positive!





Ok. meh kongsi resepi copy paste ni.


 kelabu asap gambar ni. huhu.




Bahan-bahan:
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan gula perang - saya ganti dengan gula biasa je.
3/4 cawan gula
2 1/2 cawan air
1 sudu kecil yis mauripan
Kelapa parut dan sedikit garam

Cara-cara: 
Blend nasi dengan air hingga hancur.
Setelah hancur, masukkan gula perang dan gula. Blend sebati.
Dalam bekas lain, campurkan tepung gandum, tepung beras dan yis mauripan.
Masukkan bahan blend tadi ke dalam tepung. Kacau sebati.
Perap 3 jam
Masukkan ke dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit.
Hidangkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...