Assalamualaikum wrt. Hi peeps!
Apam pisang ni memang sedap, lembut dan gebu. Nak masak pon tak de la susah nak kena tunggu adunan naik kembang. Siap buat terus kukus. Hasilnya memang terbaik. Apam ni boleh topping dengan kelapa parut juga. Tapi aku tak berapa nak gemar rasa kelapa parut. Pada aku sedap je makan gitu. Ok la. Resepi di ambil dari rumah kak Ros JintanManis. Jom check resepi.
Bahan:
1 cawan tepung gandum1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
2 biji telur gred A
1/4 cawan gula
4 biji pisang emas (sederhana besar) - dilecek
100 ml minyak masak.
Cara:
Panaskan kukusan. Pukul telur, minyak dan gula sehingga sebati menggunakan whisk.
Kemudian masukan pisang lecek. Gaul sebati.
Akhir sekali masukan tepung. Gaul sebati.
Sapukan sedikit minyak pada acuan-acuan kecil.
Panaskan acuan selama 2 minit. (aku tak buat pon)
Isikan acuan dengan adunan apam sehingga 3/4 penuh.
Kukus selama 15 minit.
Angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment