our endless love

Daisypath Anniversary Years Ticker

Monday, November 14, 2011

Daging Goreng Ala Kuprau.



Assalamualaikum wrt. & hi peeps! 


Well-well-well. Kan dah cakap kehidupan saya agak bohsan sekarang ni. Sementara menanti kepulangan hubby, memacam resepi saya try and error di dapur. Hehehe. Ini antara resepi yang dicuba. Ini kali kedua. Kali pertama hari tu saya buat dengan ayam. Rasanya sedap tapi disebabkan ayam bertulang dan my family lebih suka ayam tu garing krup krap baru makan yum-yum kira kurang sikit la pakai ayam. Actually sedap jugak pakai ayam, taki please ensure ayam tu bahagian daging je la. No tulang is better.


Resepi di ciluk dari blog Kak Nor Secubit Garam. Hasilnya InsyaAllah memuaskan hati. Especially for those yang sukakan masakan ala-ala Thai. Memang terbaik la. Ok. Laya resepi jom. Copy n paste dari Kak Nor Secubit Garam.




Bahan-bahan:
250g daging - dihiris nipis.
2 sudu besar pes tomyam
2 labu bawang besar - dibelah 8, dicerai-ceraikan
12 biji cili api - diketuk 
1 sudu besar kicap manis - saya bantai kicap masin.huhu.
1 sudu besar sos cili
Sedikit daun limau purut @ daun selasih.- saya pakai daun limau purut.
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara: 
Basuh daging bersih dan toskan. Daging digaul bersama pes tomyam dan perap selama setengah jam.
Panaskan minyak. Tumiskan satu labu bawang besar yang dibelah lapan sehingga layu.
Masukkan cili api yang diketuk.
Masukkan daging yang dah diperap. Masak sehingga daging kecut.
Masukkan sos cili dan kicap.
Masukkan daun limau purut.
Masukkan satu labu bawang besar yang dibelah 8.
Masak hingga bawang besar agak layu.
Tutup api dan hidangkan.





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...