our endless love

Daisypath Anniversary Years Ticker

Thursday, May 31, 2012

Bun Vanilla Lembut Adunan Tepung Gandum

Assalamualaikum wrt &  hi peeps!!

Oh. This is my very first time meroti. Pergi dapur orang, masing-masing dah pernah cuba buat roti sendiri. Of course la pakai tepung roti kan. Tapi masalahnye dekat sini memang takde jual tepung roti tu. Puas memusing cari tapi tak jumpa gak. Akhirnya, kak ros Jintan Manis ada buat roti guna adunan tepung gandum je. Jadinye keinginan nak meroti meluap-luap. Keh-keh-keh. Akhirnya terjadi roti homemade ini. Muahahaha.

Disebabkan ini adalah first time buat kan. Tak tau jadi ke tak. So far pada pendapat aku sendiri la kan.kira berjaya la jugak. Hehee. Mungkin kena beli oven elektrik baru jadi cantik colornya tu. Color ni kurang menarik pada aku la kan. Rasa dah ok dah ni. So, aku amek resepi kak Ros Jintan Manis tapi aku buat separuh je. Buat ikut resepi kak ros banyak sangat. Kang takde orang nak makan plak. Kak ros, izinkan saya copy paste kat sini ye.






Bun Vanilla Adunan Tepung Gandum

Bahan-bahan:
450g tepung gandum
40g gula
40g susu tepung
2 sk esen vanilla
2 biji telur-pukul sedikit dengan garfu, asingkan sedikit utk gliss pada roti
2 sb majerin/butter
1/2 sk garam
6g yis @ 2 sk yis
Air suam -190ml setelah dicampur dengan telur
3 sb water roux
1 sk baking powder

Untuk Gliss:
Egg wash (baki telur yang ditambah 1 sb air/susu segar dan beberapa titis esen
vanilla/madu.




Cara-cara Doh Roti:
1.Pakai Bread Maker: Masukan semua bahan doh dan ikut arahan menguli pada BM
masing-masing. Tekan start dan tunggu sampai siap diuli. Lepas tu terus ke langkah 4.

2. Uli tangan: Masukan semua bahan doh di dalam bekas adunan. Uli sehingga tak
melekat pada tangan. Setelah menjadi doh, ambil plastik bersih dan letak doh dalam
plastik. Ramas-ramas beberapa minit (anggaran 8-10 minit). Keluarkan doh dan uli
semula dalam bekas adunan. Anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastik wrap atau kain bersih dab biar doh naik 2x ganda. (anggaran masa 40 minit - 1 jam)

4. Tumbuk-tumbuk doh bagi mengeluarkan angin. Uli sebentar dalam 5 minit. Bahagi doh kepada beberapa bebola kecil. Susun dalam acuan bulat/petak. Pastikan bun tidak disusun terlalu rapat supaya bun boleh naik dengan baik. Biarkan bun naik 2x ganda.

5.Gliss permukaan rotu dengan egg wash dan taburkan gula. Bakar pada suhu 180 celcius dalam 18-20 minit atau sehinga perang.

6. Sejukkan diatas redai dan simpan di dalam bekas kedap udara.

Untuk Water Roux:
Bahan-bahan:
25 g tepung gandum
125 ml air

cara-cara:

Masukan semua bahan dalam periuk dan kacau sehingga pekat menggunakan api yang perlahan. Setelah pekat, angkat dan sejukan sebelum digunakan.

Selamat Mencuba~ 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...